Gastronomia i hotelarstwo

Czym wyróżnia się profesjonalny ekspres kolbowy?

Czym wyróżnia się profesjonalny ekspres kolbowy?

Rynek sprzętów AGD rozwinął się w przeciągu kilkunastu ostatnich lat niesamowicie. Z pewnością cieszą się z tego powodu osoby prowadzące własne gospodarstwo domowe (wszak powstało tyle sprzętów ułatwiających wykonywanie codziennych obowiązków), a także… kawosze! Nie da się ukryć, że rynek ekspresów do kawy jest obecnie bardzo szeroki i zróżnicowany.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Inwestycja w porządny ekspres do kawy to nie lada wyzwanie – zwłaszcza dla naszej kieszeni. Finanse nie powinny być tu jednak jedynym wyznacznikiem. Przede wszystkim warto zapoznać się z funkcjami danych rodzajów ekspresów do kawy i wybrać taki, który w pełni nam będzie odpowiadać. Należy zastanowić się, jaka kawa smakuje nam najbardziej i sprawdzić, czy dany sprzęt jest w stanie nam ją przygotować.

Rodzaje ekspresów do kawy

Obecnie na rynku ma się do wyboru kilka rodzajów ekspresów do kawy. Najprostszy podział uwzględnia ekspresy przelewowe i ciśnieniowe. Mechanizm tych pierwszych polega na zalewaniu zmielonej kawy wrzącą wodą. Najpopularniejsze ekspresy ciśnieniowe to automatyczne, na jednorazowe kapsułki oraz kolbowe.

Profesjonalny ekspres kolbowy – co go wyróżnia?

Decydując się na profesjonalny ekspres kolbowy, warto zapoznać się z tym, jaką kawę można przy jego pomocy przyrządzić. W przeciwieństwie do zwykłych ekspresów przelewowych czy kapsułkowych tutaj ekspres jest w stanie wyczarować kawę ze spienionym mleczkiem, oczywiście, jeśli dany model ma taką funkcję. Dzięki nowoczesnym ekspresom kolbowym można przygotować zarówno klasyczne espresso, jak i wyśmienite cappuccino.

Zobacz:  Dzierżawa ekspresów do kawy. Wynajem, leasing dla firm 

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu podczas zakupu profesjonalnego ekspresu kolbowego?

Przed zakupem ekspresu kolbowego, przede wszystkim warto sprawdzić, czy ekspres mieli samodzielnie kawę. Kolejna istotna cecha jest to ciśnienie, z jakim taki ekspres działa. Powinno być ono nie mniejsze niż 15 barów. Tylko takie ekspresy kolbowe można uznać za profesjonalne, ponieważ wydobywają z ziaren kawy to, co najlepsze – pełny smak i aromat.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć − 6 =