Zwykliśmy zachwycać się potrawami kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej, rodzime dania traktując jako coś zwyczajnego i niegodnego uwagi. Tymczasem wszędzie na świecie, gdzie zawędrowały polskie specjały, kuchnia kraju nad Wisłą zdobyła sobie nieprzeliczone grono wiernych zwolenników. Ale jak zapoznać z nią zagranicznego turystę, by nie stracić szansy pokazania jej od jak najlepszej strony?
Klasyka kuchni polskiej – mamy się czym pochwalić
Wśród tradycyjnych polskich delikatesów panuje tak ogromna różnorodność, że praktycznie każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oczywiście, pierwsze polskie potrawy, których warto spróbować, powinny wywoływać raczej przyjemne skojarzenia. Przygodę z kapustą kiszoną czy ogórkami lepiej odłożyć na później, jeśli naszym gościom kojarzą się one z zepsutym jedzeniem.
Ale rodzime potrawy to dużo więcej, niż tylko kiszonki. Mało kto oprze się pierogom, gulaszowi z kaszą gryczaną, plackom ziemniaczanym polanym grzybowym sosem czy prostej, ale wartej grzechu pomidorowej. Osoby poszukujące mniej typowych smaków również nie powinny poczuć się rozczarowane – mogą spróbować góralskich serów, zupy szczawiowej lub szpinakowej, aromatycznej grochówki albo świeżych, polskich ryb na tysiąc sposobów.
Restauracja pod Baranem – tradycja ze smakiem
Miastem wprost wymarzonym na pierwsze spotkanie z tradycyjną, polską potrawą, będzie bez wątpienia Kraków – dawna stolica kraju, a obecnie centrum kultury i znakomitej kuchni. Kuchnia polska w Krakowie to jedna z cech tego miasta, które działają jak magnes na turystów. Możemy tu wybierać spośród bezliku różnorodnych barów czy restauracji, żadna jednak nie odda ducha polskiej kuchni tak wiernie, jak położona w samym centrum Restauracja Pod Baranem.
Nie bez przyczyny czasopisma kulinarne obdarzają Restaurację określeniem „najlepsza restauracja w Krakowie”, a przedstawiciele przewodnika Michelin zdecydowali się ją wyróżnić w swoich publikacjach. W menu Restauracji Pod Baranem żądny wrażeń kulinarnych gość z zagranicy znajdzie wszystko, co potrzebne, by zrozumieć polską kuchnię. Będą to zarówno typowe dania lokalne, jak żurek po krakowsku, flaki czy gołąbki, jak i prawdziwe rarytasy, dostępne kiedyś jedynie szlachcie, jak dziczyzna, pieczeń barania lub wytworne dania z ryb.
Nawet jedna wizyta w urokliwym, urządzonym w mieszczańskim stylu wnętrzu Restauracji Pod Baranem wywrze na zagranicznych turystach niezapomniane wrażenie. Osoby z Polski, które ich tam zaproszą, będą mogły poczuć się dumne z przynależności do narodu o tak bogatych – i smacznych! – zwyczajach kulinarnych.