Gastronomia i hotelarstwo

Specjalności kuchni polskiej

Specjalności kuchni polskiej

Kuchnia polska jest niezwykle smaczna i różnorodna. Prawdę mówiąc, każdy obszar na naszej mapie charakteryzuje się innymi smakami, innymi regionalnymi produktami, jednak z dużą śmiałością możemy powiedzieć, że bez wątpienia – nasza kuchnia jest jedną ze smaczniejszych na całym świecie!

Pomyślmy przez chwilę, co jest naszą chlubą, jakie dania są typowo polskie? Pomyślimy pewnie o plackach po węgiersku, rybie po grecku, pierogach ruskich czy barszczu ukraińskim. Brzmi to nieco śmiesznie, biorąc pod uwagę, jakie nazwy noszą, jednak uczulamy – są to nasze dania, choć naszym zdaniem nie do końca mogą być pokazywane jako wizytówka, ponieważ mamy zdecydowanie więcej do ukazania!

Wystarczy podróż kulinarna po Polsce!

Każdy region w naszym kraju ma swoje specjały – nie tylko produkty, ale i dania, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Zaczynając od Pomorza, mamy smaczne ryby, które przygotowujemy na miliony różnych sposobów – nie tylko dorsz, który jest lekko przereklamowany, spróbujmy łososia, węgorza, pangi, mintaja czy chociażby pstrąga lub szczupaka (część z tych ryb co prawda jest słodkowodna, ale w okolicach Bałtyku na pewno ich nie zabraknie). Idąc w stronę zachodu, mamy bardzo dużo możliwości – perliczki, gęsi, wołowina, wieprzowina czy oscypki! Czy zastanawialiście się kiedyś, co jest tajemnicą polskiej kuchni?

Skąd się wzięły przepisy w kuchni polskiej?

Jak można się domyślać, te specjalności w kuchni polskiej nie powstały z dnia na dzień – w tym wieku. Bardzo dużo przepisów, naszych przyzwyczajeń są poprzedzone wieloma latami doskonalenia danych pomysłów. Co chwile ktoś coś dodawał i stwarzał, że przepisy, które wiekami krążyły w naszych domach, zdobywały nowe życie i na nowo podbijały nasze serca i kubki smakowe.

Jeżdżąc po Polsce w celu szukania kulinarnych smaków kraju nad Wisłą, można z powodzeniem zauważyć, że przeważają u nas kuchnie „domowe”, regionalne i te, związane z naszym krajem. Choć są też te greckie, hiszpańskie, włoskie czy japońskie, to nadal my – Polacy, chcemy jeść to, co stanowi nasze dziedzictwo! Mało tego! Kupujemy książki kucharskie z naszymi przepisami, próbujemy robić je w domu i tworzymy własne interpretacje, które jak najbardziej są tutaj wskazane.

Kuchnia polska – czy można się w niej zakochać? Jak najbardziej TAK! Nawet obcokrajowcy, którzy tak chętnie odwiedzają nasz kraj (zwłaszcza Kraków i restauracje Pod Baranem) mówią, że polska kuchnia jest wyjątkowa, aromatyczna, smaczna i świeża! Tajemnicą jest nasza historia, doświadczenie i regionalne produkty, które używamy w przygotowywaniu przepisów.

 

Udostępnij