Restauracje w czasie kryzysu

Polacy coraz częściej doceniają rodzime przepisy. Gości z zagranicy nie zaprasza się już do restauracji orientalnych, lecz do specjalizujących się w kuchni polskiej, która przeżywa renesans. Coraz więcej restauracje zajmuje się serwowaniem tradycyjnych polskich potraw, przyrządzonych według historycznych przepisów. Rodzima kultura kulinarna traktowana jest jako część narodowej tożsamości. Na prośbę o wskazanie rodzaju potraw, które najbardziej odpowiadają ich gustowi, 41% respondentów bez wahania wskazało na potrawy sporządzone według przepisów kuchni polskiejDużą popularnością cieszą się także lokale otwierane przez znanych ludzi (np. Magda Gessler, Katarzyna Figura, Piotr Adamczyk). Dobrze czujemy się w miejscu, którego założyciel nie jest anonimowy, o którego życiu i poglądach czytaliśmy w gazecie i który budzi naszą sympatię. Do odwiedzenia restauracje kusi także możliwość posłuchania na żywo koncertu wykonanego na skrzypcach czy pianinie, jaką zapewniają niektóre lokale zwłaszcza w weekendy Jak wynika z definicji restauracja to zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta. W obecnych czasach, przy ogromnej konkurencji na tym rynku wiele restauracji to restauracje mające w swojej karcie dań posiłki charakterystyczne dla konkretnej części świata np. kuchnia włoska, francuska, japońska, czy indyjska. Wtedy oprócz egzotycznego smaku wabikiem jest także odpowiedni wystrój, który choć przez chwilę przenosi nas do jakiegoś miejsca na kuli ziemskiej.