Pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Aktualnie w sklepach mamy do wyboru dużą wachlarz tego typu produktów: pieczywo, mąkę, makarony, kasze, płatki zbożowe, ryż a nawet ciasteczka. Dlaczego warto wybierać żywność pełnoziarnistą? Pełnoziarniste produkty jest nie tylko apetyczne, ale też zdrowe, gdyż zostało wyprodukowane z ziaren, które całościowo wraz z ich zewnętrzną okrywą (otrębami i zarodkami) poddano zmieleniu. Okrywa ta eliminowana w wypadku intensywnie rafinowanej mąki białej zawiera błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B (niacynę, folastynę), minerały (fosfor, żelazo, cynk i magnez) i inne bardzo wartościowe dla naszego organizmu składniki odżywcze. Pieczywo pełnoziarnistePrawdziwy, pełnoziarnisty chleb trochę waży oraz ma barwę ciemnobrązowy i gliniastą konsystencję. Nie kruszy się i przez długi okres zachowuje swoją świeżość. To, że pieczywo jest trochę ciemne i posypane słonecznikiem czy otrębami wcale nie musi wskazywać, że jest pełnoziarniste. Niestety obecnie wielu producentów pieczywa usiłuje wprowadzić w błąd klientów, barwiąc białe pieczywo na ciemny kolor karmelem i dodając ziarna. Wyłącznym wyznacznikiem pełnoziarnistego pieczywa jest zawartość mąki razowej co najmniej w ilości 50 %.