Maca leczy

Maca, zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, polecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego trudu umysłowego i fizycznego. Maca już od dawna używana jest przez peruwiańskich Indian jako medykament wzmacniający organizm, a dzięki cennym własnościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach nadwyrężenia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w okresie rekonwalescencji dodatkowo w okresie wzrostu. Maca jest uważana dodatkowo za preparat poprawiający pamięć i dar asymilowania informacji także energizujący. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Maca stanowi cenne dopełnienie diety.Na czym polega osobliwość maki?Jest to andyjska roślina (łacińska nazwa Lepidium meyenii Walp.) o wielkich właściwościach odżywczych, bogata w naturalne aminokwasy, fitohormony, witaminy i minerały. Jej ważność uznali przed wiekami peruwiańscy Indianie, którzy w mace dostrzegali źródło zdrowia, mocy i witalności. Maca, bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole okazuje się funkcjonalna w rozmaitych stanach organizmu. Godna polecenia jako żywnościowy suplement, jest pomocna m.in. w leczeniu osteoporozy, anemii, niedoczynności tarczycy, w kuracji antycholesterolowej.Pożądana w okresie rekonwalescencji (niedożywienia), rozwoju, ciąży i laktacji, jest również wartościowym środkiem immunostymulującym, wzmacniającym, rewitalizującym. Powoduje wzrost masy ciała, polepsza samopoczucie w toku leczenia wyniszczających chorób w rodzaju AIDS, nowotworów i gruźlicy. Działa z powodzeniem – co poświadczyły współczesne badania – na układ rozrodczy, reguluje gospodarkę hormonalną. Uspokaja dokuczliwość czasu przekwitania u kobiet, wspiera leczenie bezpłodności i niewydolności u mężczyzn.Polepsza pamięć i fizyczną krzepę, energetyzuje, oddziałuje antydepresyjnie.Maca, podobnie jak żeń-szeń, jest adaptogenem – posiada cechy podwyższające odporność organizmu. Pozwala to na zapobieganie stresom i dostosowanie do przezwyciężania wyjątkowych napięć. Maca zawiera m.in. asortyment egzogennych aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i szereg pierwiastków: wapń (ok. 200 mg/100g), żelazo (ok. 17 mg/100g), miedź (ok. 6 mg/100g), cynk (ok. 4 mg/100g) i potas (ok. 2 g/100g). Jest nieoceniona w stanach niedożywienia również w okresie wzrostu, w rekonwalescencji, w zespołach przewlekłego zmęczenia, jako środek intensyfikujący odporność, energizujący, wspierający budowę mięśni, regulujący funkcje hormonalne.