Czekolada

Kawałek rozkoszy roztapiająca się w ustach. Cóż to takiego? Czekolada naturalnie! Mleczna, biała, nadziewana, gorzka, bakaliowa, orzechowa, deserowa. Każdy posiada swój ulubiony odmianę. Ponoć wybór czekolady to nie tylko sprawa smaku, ale też nadzienia i formy. A w przekonaniu nowozelandzkiego psychoterapeuty, pioniera czekoladologii Murray Langham to którą czekoladę wybieramy jest wyrazem typie naszej charakteru. Trochę historiiWytwarzana zazwyczaj w postaci tabliczek, czekolada składa się z miazgi kakaowej, masła kakaowego, tłuszczu słodzącego oraz innych dodatków. Jej początki rozpoczyna się w czasów antycznego plemienia indiańskiego Olmeków, którzy jako pierwsi zapoczątkowali uprawę kakaowca, drzewa z którego nasion wytwarzane jest kakao. Jednakże to dopiero Majowie zapoczątkowali prażenie i mielenie nasion kakaowca, tworząc z nich pyszny napój, zarezerwowany wyłącznie na specjalne uroczystości i tylko dla najzamożniejszych. Do Europy czekolada zawitała w trakcie wielkich odkryć geograficznych. Do końca obecnie jednak nie wiemy, czy sprowadzenie czekolady do Europy zawdzięczamy Hernanowi Cortezowi czy Krzysztofowi Kolumbowi. Do Polski słodki przysmak przywędrował za pośrednictwem Augusta II Mocnego. Twórcą receptury pierwszej polskiej pitnej czekolady był z kolei Ernest Karol Wedel.